Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic бешеотбелязан със специално събитие,

...
Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic бешеотбелязан със специално събитие,
Коментари Харесай

National Geographic обяви най-добрите фотографи



Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic бешеотбелязан със особено събитие, на което бяха отличени спечелилите в четирите категории и техните подгласници. Публиката имаше възможността да стане част от церемонията по награждаването, а дружно с това да се потопи в света на двама от най-успешните родни фотографи, жури в актуалното издание, и другите им гледни точки към това необятно и завладяващо изкуство. 

Владислав Терзийски и Иво Данчев, разказаха повече за предизвикателствата и особеностите, свързани с работата им, а актьорът и фотограф Владимир Карамазов задавашеинтригуващата посока на разговора благодарение на своите знания и опит в региона. 

По време на специфичната среща с публиката двамата забележителните фотографи споделиха елементи за някои от обичаните си произведения и планове, за пристрастеността си към снимането и пътешествията, които подхващат с цел да открият съвършения кадър, както и вълнуващите срещи по пътя към него.  

 

Иво Данчев запозна гостите на събитието с проекта си „ Зад маските “ и работата си по хващане на извънредно въздействащите фрагменти на кукери през последните 5 години.Пътувайки хиляди километри из цялата страна, до изворите на националния бит,  той успява да изследва и открие едва познати и завладяващи трендове в неговото развиване. Иво показа забележителни персонални разкази, до които се е докоснал, които дълбоко са го трогнали и са го вдъхновили при основаването на серията от портрети и запечатването в кадър на истории (индивидуални и групови) на роми и българи, практикуващи българските маскарадни традиции.

 

Със своята история Владислав Терзийски води присъстващите на едно изпълнено с метеорологични инциденти и занимателни премеждия, само че и спиращи дъха гледки, странствуване „ В гонене на снежния изгрев на Лофотен “. Той разкри още любопитни елементи към спецификата на снимането на фрагменти с дрон при минусови температури, както и потребни препоръки за запалянковците в публиката, които биха се отправили на сходно премеждие в Норвегия или други скандинавски страни, с цел да усъвършенстват креативните си заложби. 

 

В полемика с водещия на вечерта Владимир Карамазов, двамата споделиха и мнението си за бъдещето на фотографското изкуство и намесата на изкуствения разсъдък в него. 

В допълнение към персоналните истории и богатите усещания на журито, гостите се насладиха и на кадрите и опита на фотографа на National Geographic Ейми Витале. Шесткратен притежател на World Press Photos и една от 50-те Badass Women на списание InStyle, тя гостува у насспециално за събитието, за да сподели своята вероятност и опит от съдействието си с общности, които работят за запазване на дивата природа, в презентация на тематика „ Reframing The Narrative ”.

Ейми разкри пред публиката невероятния си път във фотографията, през снимане на военни зони и нежни персонални моменти на фона на интернационалните спорове, до хващане на миговете преди гибелта на последния бял носорог на Земята и съпреживяването на прочувствената реакция на хората, които са се грижили за него. Тя е човек предан на специалността си и употребява фрагментите си, с цел да съобщи извънредно мощни и затрогващи послания за опазването на застрашените типове и за силата на взаимосвързаността на хората с природата, която ни заобикаля.

Кулминацията на вечерта настъпи с награждаването, по време на което бяха обявени големите спечелили в тазгодишния фотоконкурс на National Geographic. Членовете на журито имаха нелеката задача да изберат най-хубавите отнад 6000 публикувани фрагмента, разпределени в четири категории – „ Животни “, „ Хора “, „ Пейзажи “ и „ На мрачно “.

Победителите от онлайн конкурса получиха награди, обезпечени от National Geographic, Samsung и Audi България. Всички фотоси победители ще бъдат оповестени в октомврийския брой на сп. „ National Geographic ”. Носителят на „ Наградата на публиката “ и спечелилите във всяка от категориите получиха мобилен телефон Samsung Galaxy S23 Ultra и брандирана раница Audi E-Тron, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, определен от журито, получи и най-приключенската сред наградите –  фотоекспедиция до Истанбул с National Geographic фотограф. 

С това издание на състезанието марката още веднъж затвърждава, че фотографията и разказването на истории са неразривно свързани с активността на National Geographic и със устрема към проучване и преоткриване на света към нас.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР